Kérés

Oldalamon a saját szerkesztésű képeimet találod. Kérlek ne szerkeszd át őket és ne távolítsd el a nevem! Köszönöm!

2012. december 3., hétfő

Világvége jóslatok

Az ember által lakott bolygónak már többször is el kellett volna pusztulnia – legalábbis az előre jelzett jóslatok szerint. 2040-re például az óceán lepheti el valamennyi földdarabot.

Az időszámítás óta közel ötven világvége-dátumot tettek közzé a különböző híres-neves „szakértők”. Sokat elmond a jövendölések valóságtartalmáról, hogy a Föld még mindig egyben van. A történelmi hűség kedvéért sorra vesszünk néhányat a „nagy bejelentések” közül, mégpedig a kanadai James Randi 1995-ben megjelent „The Supernatural A–Z, The Truth and Lies” (A természetfeletti A-tól Z-ig, Az igazság és hazugságok) című könyvére alapozva.

992
A 960. évben a tudós Thüringiai Bernát okozott Európában nagy ijedelmet azzal, hogy magabiztosan bejelentette, számításai szerint a világ még 23 évig fog tartani. Saját halála (992) előbb következett be a megjósolt nagy esemény időpontjánál.

1186. szeptember
1179-ben Juan de Toledo asztrológus pamfletet tett közzé, miszerint a világnak akkor lesz vége, amikor minden (akkor ismert) bolygó a Mérleg csillagképben fog tartózkodni. A bizánci császár befalaztatta palotája ablakait, az angliai Canterbury érseke pedig vezeklési napot hirdetett meg. Bár a bolygók említett együttállása megtörtént, a világvége elmaradt.

1260
Joaquim de Flore egy nagyszerű számításával egyértelműen 1260-ra mutatott rá, mint a nagy dátumra.

1524. február 1.
Ez volt a legdrámaibb özönvizes világvége-jóslat. 1523 júniusában brit asztrológusok megjósolták, hogy a vég Londonban fog kezdődni, óriási árvízzel. Több mint 20 ezer ember elmenekült otthonából, a Saint Bartholomew főapátja erődöt építtetett magának, amelyben két hónapra elegendő élelmet és ivóvizet halmozott fel. Amikor eljött a rettegett dátum, még csak egy aprócska zápor sem volt tapasztalható. Az asztrológusok számításaikat ellenőrizve bejelentették, hogy száz évet tévedtek. (1624-ben ugyanezen a napon az asztrológusokat ismét csalódás érte, mivel szárazság volt, és mindenki élve maradt.)

1533. október, reggel 8 óra
Michael Stiffel (Stifelius) matematikus és bibliakutató a Jelenések Könyvének tudományos vizsgálatából kiszámolta a végítélet pontos dátumát. Amikor az esemény nem következett be, Lochau német kisvárosban, ahol a bejelentést tette, a furcsa módon hálátlan lakosok alapos megkorbácsolással jutalmazták, sőt egyházi megélhetését is elvesztette a be nem teljesült jóslat következtében.

1537 (valamint 1544, 1801 és 1814)
A franciaországi Dijonban halála után nyilvánosságra hozták Pierre Turrel asztrológus jóslatait. A világ végére vonatkozó adatok egy 277 éves időtartamot fedtek le, de szerencsére valamennyi téves volt. Négy különböző számítási módszert alkalmazott, mindegyik más dátumot eredményezett, azonban biztosította olvasóit, hogy szigorúan ortodox nézeteket vall, ami abban a korban igen bölcs lépés volt.

1654
Helisaeus Röslin elzászi orvos 1578-ban az efemeridák és az 1572-es fényes nóva megfigyelése alapján arra következtetett, hogy 76 év múlva lángba borulva fog elpusztulni a Föld. Nem érte azonban meg, hogy jóslata nem teljesedett be. A megjelölt év azonban baljósnak látszott, mivel augusztus 12-ére napfogyatkozást jeleztek (ténylegesen augusztus 10-én volt a napfogyatkozás), amely sokak szerint a világ végének előjele. Sokan tértek át az igazhitre, az orvosok betegeiknek azt tanácsolták, maradjanak otthon, és a templomok dugig voltak az ijedt emberekkel.

1736. október 13.
„A vég kezdeté”-nek ismét London a célpontja, vízözönnel ezúttal William Whiston fenyegeti a világot. A Temze folyót ellepték az ijedt polgárok csónakjai, azonban még csak nem is esett.

1774
Joanna Southcott (1750–1814) angol szektavezető azt állította, hogy terhes, és méhében az új Messiást hordozza, akit Shiloh néven nevezett. A történeti feljegyzések szerint „terhessége semmi eredményhez nem vezetett”, valamint a világvége sem következett be.

1820. október 14.
John Turner próféta volt a Southcott-féle szekta vezetője az angliai Bradfordban. Turner sikertelen jóslata a gyülekezetét ellene fordította, és annak vezetését John Wroe vette át.

1881
Azok, akik a gízai nagy piramis, Kheopsz fáraó sírja méreteinek méricskélésével folytatnak számmisztikát, kiszámították, hogy mindennek vége lesz 1881-ben. Az adatok pontosabb újramérése után jobb (de nem sokkal jobb) dátumként 1936-ot jelölték meg. Ezen az értéken a szakemberek tovább javítottak, és végül 1953-at jelölték meg végső dátumként.

1974
Érdekes módon a bolygók 1524-es együttállása sokkal pontosabb volt, mint az, amelyet a Jupiter-effektus című könyvben két csillagász jósolt meg 1982. március 10-re, amelynek borzasztó hatása lesz a Földre. A szerzők egyike azonban az 1980-ban bekövetkezett néhány földrengést a „Jupiter-effektus” előjeleként jelölte meg.

1980
Egy nagyon régi arab világvége-jóslat kimondta, hogy amikor a Szaturnusz és a Jupiter a Mérleg jegyében együtt áll 9 fok 29 perc irányban, búcsút mondhatunk mindennek. A csillagászati konfiguráció az új naptár szerint 1980. december 31-én éjfélkor majdnem megvalósult a csillagászok számításai szerint. A Jupiter helyzete 9 fok 24 perc, a Szaturnuszé 9 fok 42 perc volt, tehát a régi számítások eléggé korrektek voltak.

És lássuk, mi történt a Randi-könyv megjelenése óta!

2001. szeptember 11. (az emlékezetes WTC elleni merénylet)
Nostradamus szerint: „Negyvenöt fokon fog lángolni az ég / Közeledik a tűz a nagy, új városhoz / Hirtelen nagy láng szökik fel szétszórtan / Amikor tanúbizonyságát vehetik a normannoknak…”
A jóslat első sora New Yorkra utal, hiszen New York a 40. és a 45. szélességi fok között fekszik, a neve pedig új várost jelent.

2006. június 6.
Számokkal leírva: hatodik év, hatodik hónap hatodik nap, azaz a sátán száma, a 666. Magától adódik tehát a világégés, jósolták is elég sokan erre a napra, de nem jött be.

2012. december 23.
Eddig tart az ókor legpontosabbjának számító maja naptár. Ekkor ér a Naprendszerbe a Niburu bolygó…

2040. szeptember 8.
Közelebbről meg nem nevezett klímakutatók szerint 2040-re fog a sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvadni, és ez okozza majd ez emberiség végét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése